Akoestisch advies bij inrichting van flexibele werkplekken
Theodoor Höngens: "Steeds meer kantoorruimtes worden ingedeeld volgens 'Het Nieuwe Werken' (HNW) of ook wel volgens het 'Activiteit Gerelateerd Huisvesten' (AGH). Als medewerker kies je in de ochtend de werkplek uit die het best past bij je activiteiten van die dag. Vaak zijn al die type activiteiten gesitueerd in één grote ruimte. Dan speelt ook akoestiek een belangrijke rol. Wij kunnen per ruimte in kaart brengen wat de mate van 'speech privacy' is en of geluidbeperkende maatregelen zoals geluidabsorberende plafonds en schermen tussen bureaus voldoende effect hebben."
Creatief met vierkante meters, maar met oog voor akoestiek
In onder andere de bank- en verzekeringswereld en de overheid is het steeds vaker het doel om creatief om te gaan met een x aantal te besteden m2 en een grote diversiteit aan werkplekken. Een kantoor wordt een dynamisch geheel van ontmoeten, vergaderen en geconcentreerd werken. Omdat de diverse werkplekken aan elkaar grenzen zijn er uitdagingen op het gebied van akoestiek en geluidbeleving. Op een stilteplek moet stil en geconcentreerd gewerkt kunnen worden. Op een ontmoetingsplek of overlegplek moet volop gepraat kunnen worden zonder daarbij een stilteplek met geluid te overspoelen. Een concentratie-/belplek moet een fijne akoestiek hebben en een maximale geluidsisolatie. Als geluidexperts kunnen we de werkplekken optimaliseren. Met rekenmodellen laten we zien hoeveel geluid de ruimte binnenkomt, en welke maatregelen er genomen kunnen worden voor welk effect.
Goede akoestiek voor productievere medewerkers
Diverse opdrachtgevers riepen onze hulp in bij het inrichten van hun werkplekken in de ruimte. In het nieuwe gemeentehuis van Heemskerk adviseerden we uitgebreid over akoestiek op basis van de plattegrond van de architect. Er kwam een nieuwe indeling uit voort. Uit onze ervaring in voorgaande projecten halen we de kennis over effecten van geluiddempende materialen. Ook de inrichting van het Outlook kantoorgebouw bij Schiphol kwam mede tot stand door de akoestische beoordeling van de ruimtes. In eerste instantie op basis van de modelberekeningen met CATT. In vervolg hierop zijn metingen verricht in een mockup.
foto's en afbeeldingen Gebouw The Outlook en Acapellagebouw, BOS EN ALKEMADE architecten