Bedrijven en industrie
M+P is een onafhankelijk adviesbureau met specialistische kennis op het vlak van geluid bij bedrijven en industrie. In het kader van vergunningverlening, meldingen, ruimtelijke ontwikkelingen en ARBO-wetgeving is ons team Bedrijven en industrie meer dan duizend klanten van dienst geweest.
Wat kunnen we voor u betekenen?
Ons team Bedrijven en industrie weet alles over geluid en de hiermee samenhangende wet- en regelgeving voor bedrijven. Daarnaast hebben we (diepgaande) kennis binnen verschillende industriële sectoren. Hieronder treft u een beknopt overzicht van onze dienstverlening;
Advies en onderzoek bij vergunningsprocedures
Bij vergunningsprocedures wordt onder andere gekeken of een bedrijf in de beoogde bedrijfssituatie aan de waarden van het geldende beschermingsniveau bij woningen kan voldoen. Op basis van rekenmodellen en soms ook metingen, wordt het geluid vanwege het bedrijf in kaart gebracht en getoetst. Waar nodig adviseren wij met betrekking tot geluidsreducerende maatregelen. Ten behoeve van nieuwe ontwikkelingen staat ons een enorme database aan akoestische gegevens ter beschikking, waaruit geput kan worden om een adequate prognose van de geluidsemissie op te stellen. Lees hier meer over wanneer er een akoestisch onderzoek nodig is.
Veiligheid en ARBO
Veiligheid op de werkvloer is een groot goed en een prioriteit bij veel van onze klanten. Om onze klanten te ondersteunen bij de realisatie van een veilige werkomgeving bieden wij diverse controlemetingen en berekeningen aan, waaronder het meten of berekenen van het geluidsklimaat, contourkaarten, dagdoses, lichaamstrillingen, en de hoeveelheid stof of geur.
Noise engineering bij industriële projecten
Gedurende de ontwerp- en realisatiefase van projecten bij onze industriële klanten komen diverse akoestische vraagstukken aan bod. Vaak is er behoefte aan het doorrekenen en bewaken van geluidsbudgetten en dient na realisatie geverifieerd te worden dat aan deze budgetten, regelgeving of grenswaarden uit een vergunning is voldaan. Het kan ook voorkomen dat leveranciers in opdracht installaties ontwerpen waarvoor de akoestische specificaties als onderdeel van een aanbesteding vastgelegd zijn of moeten worden (ISO 15664), of dat er ondersteuning nodig is bij het engineeren van een (akoestisch wenselijke) oplossing.
Bouwlawaai en bouwtrillingen
In Nederland gelden specifieke normen voor bouwlawaai, die afhankelijk zijn van de duur van de bouwperiode. In het bouwbestek is vaak bepaald dat vooraf dient te worden vastgesteld of aan de geldende grenswaarden kan worden voldaan. Wij ondersteunen onze klanten regelmatig met dergelijke prognoses en geven advies waar zich knelpunten voordoen. Dat kan betrekking hebben op het materieel dat wordt ingezet, de bouwmethode of het advies kan organisatorisch van aard zijn. Ook kunnen we gedurende de realisatie fase monitoren of er grenswaarden worden overschreden. Zo kunnen we u helpen voorkomen dat een bouwwerk wordt stilgelegd.
Productontwikkeling
Bij het ontwikkelen van producten en machines zijn, naast de functionele requirements , de eisen met betrekking tot het geproduceerde geluidsniveau soms van groot belang. Wij helpen onze klanten op dit vlak door al vroeg in het ontwikkelproces inzicht te geven in de kritische factoren voor geluid in het ontwerp. We doen dit bijvoorbeeld middels metingen aan een prototype, door met een akoestische camera te tonen welke delen geluid produceren, of door middels trilvormanalyse of modale analyse de primaire oorzaak van het geluid te achterhalen. Vervolgens adviseren we in oplossingsrichtingen om het geluid te reduceren, waarvoor we (indien nodig) een rekenmodel kunnen maken om de potentiële reductie te prognotiseren.
Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande? Hiervoor kunt u direct contact opnemen met een van onze adviseurs.
Wanneer moet een akoestisch onderzoek aangeleverd worden?
Dat is geen eenvoudige vraag en hangt onder andere af van uw activiteiten en locatie. Hieronder is een overzicht gegeven wanneer een akoestisch onderzoek (meestal) nodig is;
Geluidgezoneerde industrieterreinen
Onder het Activiteitenbesluit (voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet) werd gesproken over type A, B en C inrichtingen. Bedrijven met een lagere milieubelasting werden meestal aangemerkt als type A of B bedrijven. Voor de type B geldt daarbij een meldingsplicht. Indien u bent gevestigd op een gezoneerd industrieterrein dient u bij deze melding een akoestisch onderzoek aan te leveren.
Type C bedrijven zijn vergunningplichtige bedrijven. Die bedrijven moeten – naast de vergunningseisen – gewoonlijk ook nog aan milieuregels in het Activiteitenbesluit voldoen. Akoestisch onderzoek maakt hierbij deel uit van de vergunningsaanvraag.
Onder de Omgevingswet is het begrip inrichting geschrapt. Ook type A, B en C bestaan niet meer. Voortaan gaat het over milieubelastende activiteiten. Binnen een bedrijf kunnen meerdere milieubelastende activiteiten plaatsvinden. Deze activiteiten zijn te vinden in hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving. Daarin staat ook of een milieubelastende activiteit vergunningplichtig is. Meer getailleerde informatie is onder andere te vinden op het Informatiepunt Leefomgeving - Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving.
Niet-geluidgezoneerde terreinen
Indien u niet bent gevestigd op een gezoneerd industrieterrein, wordt door het bevoegd gezag een akoestisch onderzoek verlangd indien op basis van de door u gemelde bedrijfssituatie niet eenduidig kan worden geconcludeerd, dat u kunt voldoen aan de van toepassing zijnde geluidsvoorschriften.
Dit komt bijvoorbeeld voor bij (ver)bouwen in de nabijheid van gevoelige bestemmingen, naar aanleiding van klachten, bij transportbewegingen van zware voertuigen in de avond- of nachtperiode, bij muziek met een niveau boven de 80 dB(A) en bij overslag/bewerking van metalen in de buitenlucht. Meer getailleerde informatie is onder andere te vinden op het Informatiepunt Leefomgeving - Geluidsonderzoek en gegevensverstrekking.
Als het voor u niet geheel duidelijk is of een akoestisch onderzoek moet worden aangeleverd aan uw gemeente of bij een Omgevingsdienst, dan helpen we u graag verder. Hiervoor kunt u direct contact opnemen met een van onze adviseurs.