De moderne milieustraat en geluid
Gemeentewerven en milieustraten bewegen mee met hun tijd. Er vinden steeds meer activiteiten plaats rond milieustraten zoals sorteren, demonteren en repareren. Ook zamelen gemeentes steeds meer afvalstromen gescheiden in en komen er meer bezoekers naar de milieustraten. Hierdoor is de ruimte vaak schaars, waardoor nieuwe eisen worden gesteld aan de inrichting van milieustraten. Wat betekent dit voor het geluid?
Ontwikkelingen
Gemeenten ontmoedigen de vermenging van restafval (dat in de buurt van huis ingezameld wordt) met recyclebare stromen uit grof huishoudelijk afval. Hierdoor neemt het aantal bezoeken van inwoners aan de milieustraten toe. Daarnaast is er een toenemende behoefte aan kringloopbedrijvigheid en ‘repair’. Niet alleen het aantal bezoekers neemt toe, maar ook het aantal verschillende activiteiten dat bij de milieustraat plaatsvindt.
Beperkte ruimte
Ten gevolge van het aantal bezoekers en de toenemende diversiteit aan activiteiten is de beschikbare ruimte vaak een beperkende factor. Ter voorkoming van opstoppingen op de openbare weg is het meestal noodzakelijk dat opstelstroken voor de buffering van hoge bezoekersaantallen worden gerealiseerd, wat veel ruimte in beslag kan nemen. Daarom wordt in hedendaagse ontwerpen voor milieustraten vaak gebruik gemaakt van ‘bordessen’, waaronder inzamel-, werk- en/of stallingsruimtes gerealiseerd worden. Dit maakt een intensiever gebruik van het beschikbare oppervlak mogelijk.
Opstelstroken en geluid
De hierboven genoemde opstelstroken zijn vooral van belang op de piekdagen, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan de zaterdagen in het najaar waarop veel tuinafval wordt gebracht. Op dergelijke dagen vormen zich vaak rijen op de opstelstroken, waardoor het verkeer langzaam rijdt en er meer bezoekers tegelijk gedurende langere tijd op het terrein aanwezig zijn. Het geluid ten gevolge van het verkeer op het eigen terrein vormt onder dergelijke omstandigheden meer dan eens een knelpunt. De grenswaarden uit het Omgevingsplan kunnen zo worden overschreden, wat een milieuvergunning in de weg kan staan. Wanneer de milieustraat op een industrieterrein is gelegen kan hierdoor ook het beschikbare geluidbudget en in de toekomst Geluid Productie Plafonds worden overschreden.
Om de wachttijden en het aantal gelijktijdige bezoekers op piekdagen terug te dringen, worden tegenwoordig ook wel reserveringssystemen gebruikt. Deze systemen kunnen bijdragen aan een betere spreiding over de week van het aantal bezoeker, waardoor ook het totale bronvermogen en het equivalente geluidsniveau in de omgeving verlaagd.
Verhoogd bordes
Zoals gezegd maken bordessen een intensiever gebruik van het terrein mogelijk, met name wanneer onder het bodes werk- of stallingsruimtes worden gerealiseerd. Ook maakt een bordes het eenvoudiger voor bezoekers om hun afval in containers te deponeren. Vaak zijn hiervoor aan weerszijde van het bordes containers geplaatst. Dergelijke bordessen hebben ook een nadeel met betrekking tot geluid. Er kan namelijk aan beide zijden van het bordes geen afscherming voor geluid worden geplaatst omdat dit te toegang tot de containers onmogelijk maakt. Wanneer er frequent geluid wordt geproduceerd door de inzet van materieel (kranen, veegwagens, pers of een heftruck), dan kan het geluid ten gevolge van dit materieel zich ongehinderd verspreiden.
Verandering in wetgeving
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2024 verandert er in eerste instantie niet veel met betrekking tot de beoordeling van het geluid. Dit kan richting toekomst wel veranderen. Op industrieterreinen wordt gewerkt met een geluidsbudget om de beschikbare geluidsruimte te verdelen tussen bedrijven en activiteiten op het terrein. Dit kan een emissiebudget zijn, of een immissiebudget. In het geval van een emissiebudget wordt gekeken of het totale geluidsvermogen van activiteiten past binnen het budget. Het treffen van maatregelen waardoor het geluid zich minder verspreid naar de omgeving (denk aan akoestische schermen) helpt hier niet om aan het budget te voldoen, ondanks het feit dit zeer wenselijk kan zijn.
Daarom wordt onder de Omgevingswet met Geluid Productie Plafonds gewerkt, een methodiek waarbij op referentiepunten in de omgeving een bepaalde hoeveelheid geluid ten gevolge van activiteiten wordt toegestaan. Tussen het jaar 2024 en 2032 zullen industrieterreinen overstappen naar deze systematiek. Het treffen van akoestisch afschermende maatregelen zal na deze overstap, bij industrieterreinen met nu een emissiebudget, een grotere rol gaan spelen.
Bij het vaststellen van omgevingsplannen, en bij de vervanging van tijdelijke delen uit het omgevingsplan betreffende geluid, kunnen voor gebieden onder de Omgevingswet door de gemeente hogere grenswaarden voor geluid worden vastgesteld dan onder de Wet geluidhinder (Wgh) het geval was. Hierdoor kan de gemeente meer ruimte creëren voor de activiteiten van milieustraten in gebieden waar dit passend is.
Conclusie
Bij gemeentewerven en milieustraten vinden meer verschillende activiteiten plaats dan voorheen, terwijl bezoekersaantallen zijn toegenomen. Dit stelt nieuwe eisen aan het ontwerp van het terrein. Geluid vormt steeds vaker een knelpunt. Daarnaast veranderen richting toekomst mogelijk de grenswaarden voor geluid die rond een milieustraat van toepassing zijn. Het is daarom zaak om geluid vanaf het eerste concept ontwerp van een milieustraat te betrekken in de afwegingen.
M+P kan u met haar jarenlange ervaring en kennis op dit vlak bijstaan. Wilt u verder praten? Neem dan contact op met een van onze adviseurs….