wiellader

Geluidmetingen aan voertuigen en machines

Het meten van geluid is ons dagelijks werk. Wij zijn daarbij graag betrokken bij bijzondere en specialistische onderzoeken. Bronbepaling, of ondersteuning bij geluidarm ontwerpen is daarbij het meest aansprekend. Minstens zo belangrijk zijn de gestandaardiseerde metingen aan voertuigen, mobiele werktuigen en machines. Deze metingen doen wij wereldwijd volgens de gestandaardiseerde normen en richtlijnen.

Machines en Mobiele Werktuigen

Als van bijvoorbeeld een boormachine, generator, koelmachine, shovel, heftruck, haventrekker of vuilnisauto vastgesteld moet worden wat het brongeluidvermogen is, dan wordt dit door middel van metingen aan een representatieve bedrijfsconditie gedaan. Metingen kunnen in het lab maar vaak ook in-situ, op locatie bij de klant worden uitgevoerd. Voor het vaststellen van een CE markering en/of het bronvermogen wordt gemeten volgens de geldende normen. Dit zijn o.a. de EN 1501-4, EN ISO 3744, de ‘glass waste test’ en de machinerichtlijn.

Voertuigen

De Nederlandse automotive sector bestaat niet alleen uit grote auto en vrachtautofabrikanten, maar ook uit carrosseriebouwers, bandenindustrie, leveranciers van koelmachines en fabrikanten van elektrische bussen, auto’s en motoren.

Voertuigmetingen worden uitgevoerd volgens de EN 1501-4, EN ISO 3744, ISO 362(ECE R51.03), ISO 10844/R117 en de meetmethode PIEK en Quiet Truck. Daarnaast kunnen wij ook interieurgeluidmetingen uitvoeren volgens ISO 5128. Voor deze metingen maken we gebruik van een aantal locaties verspreid over Nederland en Europa.

Elektrificering, Speciaalbouw en Probleemoplossing

Fabrikanten, overheid en gebruikers vragen om stille voertuigen en machines. M+P denkt en werkt op alle niveaus mee. We kunnen ondersteunen met gedetailleerd akoestisch onderzoek, brondetectie en nemen ook het ontwerpadvies voor onze rekening.

Om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen worden veel machines elektrisch aangedreven. Dat het resultaat duurzamer is en dat er CO2 winst wordt behaald, dat is zeker. Gelijktijdig blijkt ‘stiller’ niet altijd vanzelfsprekend.

Heeft u een nieuw product? Of is er een onverwacht probleem met een apparaat of elektrische voertuig? Met onze ervaring en uitgebreide gereedschapskist met meetapparatuur vinden we meestal snel de oorzaak. Dankzij onze kennis en verstand van techniek, kunnen we ook over praktische oplossingen adviseren.