SPB opstelling

Measuring the sound properties of road surfaces

Do you want to know how quit a road surface is? Do you want to determine whether the agreed acoustic quality of a road has been delivered? We can answer those questions for you. With our measurement systems we can easily and accurately record the acoustic properties of a road surface.

De geluideigenschappen van een wegdek hebben een grote invloed op de productie van wegverkeerslawaai. Het meten van de akoestische prestaties van het wegdek is dé specialiteit van M+P. De drie meest gebruikte methodes van dit moment zijn de Close Proximity-methode (CPX), de Statistical Pass By-methode (SPB) en de methode voor geluidmetingen aan voegovergangen. Deze methodes veelal internationaal gestandaardiseerd en worden voorgeschreven in contracten en bestekken.

CPX-metingen

De CPX-trailer is een praktisch instrument om de geluideigenschappen van het wegdek over langere trajecten te  beoordelen. M+P ontwikkelde een eigen meetsysteem waarmee we onder allerlei omstandigheden de metingen uit kunnen voeren. Een groot voordeel van de M+P-trailer is dat het effect van eventuele stoorbronnen minimaal is. Voor een CPX-meting zijn geen verkeersmaatregelen nodig, de meetmethode is dus vrijwel overal toepasbaar.

SPB-metingen

SPB-metingen geven inzicht in de geluidtechnische eigenschappen van een wegdek op een specifieke locatie. Deze methode sluit heel goed aan bij de wegdekcorrectie (Cwegdek) zoals die in de regelgeving is vastgelegd. Door onze jarenlange ervaring en ons professionele meetteam geldt M+P in Nederland als zeer deskundig in het uitvoeren van SPB-metingen. We voeren per jaar enkele honderden metingen aan wegdekken uit.

Metingen aan voegovergangen

Met het stiller worden van een wegdek, vallen onregelmatigheden zoals voegovergangen steeds meer op. Hierdoor is de vraag naar geluidarme voegovergangen de afgelopen jaren gestegen. Onze meetteams kunnen de geluidproductie van een voegovergang precies in kaart brengen. De meetresultaten kunnen getoetst worden aan de regelgeving (bijvoorbeeld de eisen van Rijkswaterstaat, NBD00401 / RTD1007-3) en wij kunnen aanbevelingen doen om eventuele overlast te verminderen. De meetmethode voor voegovergangen sluit nauw aan bij de SPB-methode.