CPX-trailer

CPX-measurements

The CPX trailer is a practical instrument for the rapid measurement and assessment of the sound properties of longer sections of road surfaces. Anyone involved in laying a low-noise road surface will certainly be familiar with the corresponding noise-reducing requirements. The CPX method is the most widely-used approach for determining whether the low-noise road surface meets these noise-reducing requirements.

Naar eigen ontwerp

Een CPX-meting wordt rijdend uitgevoerd met een CPX-trailer. De door ons ontwikkelde CPX-trailer zit slim in elkaar. Door de omkasting van de trailer heb je geen last van wind of stoorgeluid van het overig verkeer dat altijd aanwezig is. Naast de geluidniveaus van beide rijsporen worden ook de snelheid, luchttemperatuur en positie op het wegvak (GPS) gemeten en automatisch gekoppeld aan de geluidmetingen.

De kracht van onze meet- en analysesystemen is dat de operator tijdens de meting continu de resultaten overzichtelijk kan zien en kan beoordelen. Het is dan meteen duidelijk of de meting slaagt. Voor de overige weggebruikers is er geen overlast, want wij rijden gewoon met het verkeer mee.

Rijdend meten

Het feit dat de akoestische eigenschappen van een wegdek rijdend bepaald worden, biedt interessante mogelijkheden. Een CPX-meting biedt inzicht in de eigenschappen van het volledige wegvak. Eventuele lokale verouderingsverschijnselen zijn hiermee ook goed in kaart te brengen. We voeren regelmatig monitoringsprogramma’s uit met gebruikmaking van de CPX-methode. Omdat de gegevens automatisch gekoppeld worden aan de positie op het wegvak via GPS, zijn de geluideigenschappen van het wegennet direct in kaart gezet.

Internationaal gebruikt

De CPX-trailer van M+P is inmiddels een bekende verschijning op de wegen. Circa 20 collega-ingenieursbureaus, wegbeheerders en overheidsinstellingen hebben wereldwijd samen 25 CPX-trailers van M+P in gebruik.

Toepassingen

  • Close-Proximity (CPX)-metingen conform ISO 11819-2
  • Akoestische beoordeling van wegdekken kort na aanleg en toetsing aan bestekseisen
  • Monitoring akoestisch gedrag van wegdekken in de loop van de jaren
  • Ontwikkeling nieuwe type (stille) wegdekken
  • Vergelijk akoestisch gedrag van verschillende banden (voor personen- en bestelwagens)
play-button
CPX-meting