Kwaliteit bepalen met geluidsmetingen
We brengen veel van onze tijd door in gebouwen, waarbij het belangrijk is dat er voldoende aandacht is voor het beheersen van geluid. Deze noodzaak volgt ook uit de wetgeving, want zowel in het Bouwbesluit 2012 als in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving zijn geluidseisen gesteld. De eisen zijn bijna allemaal gebaseerd op NEN 5077, een meetnorm. Natuurlijk kan met berekeningen in veel gevallen goed voorspeld worden of een nieuw gebouw gaat voldoen aan de eisen. Toch zijn geluidsmetingen in sommige gevallen van grote meerwaarde.
Waarom meten?
Er zijn grofweg drie situaties waarbij geluidsmetingen uitkomst bieden:
Het inventariseren van een bestaande situatie. Bijvoorbeeld bij het transformeren van een bestaand kantoorpand naar woningen. Met metingen kan de aanwezige kwaliteit goed worden bepaald, waardoor het advies voor de nieuwe woningen scherper gesteld kan worden. Ook bij herinrichting van een kantoorvloer zijn metingen nuttig, omdat zo de ervaringen van de medewerkers met de huidige inrichting gerelateerd kunnen worden aan de aanwezige akoestische kwaliteit.
Het controleren van opgeleverde kwaliteit. Veel woningbouw vindt plaats volgens vaste processen, waarin elementen die goed werken herhaald worden in nieuwe woningen. Met het oog op de toekomstige Wet Kwaliteitsborging (Wkb) is het slim om zeker te weten dat de vooraf beoogde kwaliteit ook daadwerkelijk behaald wordt. Ook als constructies worden toegepast die anders zijn dan standaard, is het fijn om te weten hoe de kwaliteit daarvan is.
Het oplossen van een probleem. Of het nu gaat om geluid van buiten, van buren of van technische installaties of collega’s: geluid leidt regelmatig tot overlast. Met metingen kan de bron van de overlast vaak worden geïdentificeerd en kunnen maatregelen worden geadviseerd die specifiek voor die situatie van toepassing zijn.
Wat kunnen we meten?
We meten doorgaans via de geldende nationale en internationale normen, zoals NEN 5077, NEN-EN 12354 en ISO 3382-3. Zo meten wij regelmatig onder andere:
- geluidsisolatie (zowel luchtgeluid als contactgeluid)
- geluidswering van de gevel
- installatiegeluid vanwege gebouwgebonden installaties zoals mechanische ventilatie, warmtepompen en liften
- hoeveelheid geluidsabsorptie (nagalmtijd)
- de geluiduitstraling van gebouwen, bijvoorbeeld tussen supermarkten/horeca en woningen
- diverse kantoorgerelateerde parameters, onder andere voor open plan offices, zie dit artikel en dit artikel daarover.
En als er geen normen zijn, hebben we ruim voldoende ervaring in huis om zelf een geschikt meetprotocol op te stellen.