kantoor

Geluidshinder op kantoor meetbaar verminderen

Met sensoren wordt in kantoren allerlei data geregistreerd om de werkomgeving energiezuiniger of comfortabeler te maken, en de werknemers productiever. Met name op het gebied van luchtkwaliteit en geluid is nog veel winst te behalen. Voor de luchtkwaliteit (IAQ) bestaan verschillende systemen om de luchtbehandeling aan te sturen en problemen op te sporen, zoals de ICR. Het meten van de akoestiek van een open kantoorvloer, zoals de nagalmtijd of de geluidsisolatie, is niet voldoende om te beoordelen of deze effectief gebruikt kan worden. Of er geconcentreerd kan worden gewerkt wordt ook bepaald door het (luidruchtige) gedrag. Wij maken het akoestische comfort inzichtelijk met sensoren die het geluidsniveau niet alleen registreren, maar ook beoordelen. Een vernieuwende methode die we inmiddels enkele jaren met succes toepassen voor het adviseren van effectieve maatregelen.

Al sinds de opkomst van Het Nieuwe Werken verdeelt ‘de open kantoorvloer’ werkend Nederland. Aan de ene kant zijn er de voordelen, zoals (effectiever) samenwerken doordat collega’s dichtbij elkaar zitten en ruimte- en tijdbesparing door flexwerk. Aan de andere kant wordt met name concentratieverlies benoemd. Grootschalige enquêtes van bijvoorbeeld Leesman en de Dutch Green Building Council wijzen geluid aan als één van de grootste bronnen van hinder op de werkvloer. Niet gek ook, want doordat onderling communiceren zo makkelijk is gemaakt zijn we, tegen de tijd dat we het einde van deze zin bereikt hebben, al drie keer afgeleid door een telefonerende of overleggende collega.

Sindsdien gebruiken we deze methode om de geluidsomgeving op kantoren in beeld te brengen en ook real-time via ons portal mee te kijken. Daardoor is direct te zien of maatregelen invloed hebben, of wat die dag de rustige en levendige zones zijn. Zo zijn we via Healthy Workers betrokken bij een traject van Royal FloraHolland Aalsmeer, waarvoor onze sensoren een jaar lang geluidsniveaus monitoren op enkele kantoorvloeren. Hiermee is precies te zien welke maatregelen wel of geen effect hebben op het akoestisch comfort.