AD 1962 artikel Melzer

Wat voorafging aan de geboorte van M+P (48/50)

Aan een geboorte gaan normaal gesproken negen maanden van voorbereiding en groei vooraf. Zo ook voor de geboorte van M+P in oktober 1972. Nou ja, deze voorbereiding nam nog iets méér tijd in beslag, maar het heeft wel geleid tot een goede basis en interessante toekomstmogelijkheden voor onze organisatie. Aan de hand van informatie uit onze archieven en een recent gesprek tussen Jan Hooghwerff en Miron Melzer, de zoon van Abraham en Ruzia Melzer, reconstrueren we de periode waarin het kleine bureau A. Melzer M.Sc. (acoustics) - Raadgevend Ingenieur zich ontwikkelde tot aan de overname, die de start betekende van Melzer & Partners bv.

Ruzia trekt met Abraham naar Nederland
Na hun huwelijk is het Ruzia die het idee oppert om samen naar Nederland te verhuizen. Beiden hebben op dat moment geen familie meer in Israël. Zij wil graag haar studie psychologie afronden, maar het Amerikaanse systeem waarmee men aan de Israëlische universiteiten werkt bevalt haar niet; er wordt totaal geen aandacht besteedt aan kinderpsychologie. Met haar Nederlandse nationaliteit kan ze ook naar de Universiteit van Amsterdam, waar ze wél de richting kinderpsychologie kan volgen. Bijkomend voordeel is dat studeren in Amsterdam een pak minder kost dan in Jeruzalem. Ook onderdak zal geen probleem zijn. Ruzia is namelijk eigenaresse van een huis in Bussum dat ze van haar ouders heeft geërfd en dat al die tijd werd verhuurd. Abraham, die niet erg gehecht is aan de baan die hij op dat moment heeft, ziet het wel zitten om zijn vrouw te volgen naar Nederland. Alles bij elkaar is het immers een mooie start voor een pasgetrouwd stel.

Het oorspronkelijke idee is om na de studie weer terug te keren naar Israël, maar een paar jaar worden er uiteindelijk zo’n vijftien. In de tijd dat Ruzia haar studie kinderpsychologie afrondt en een eigen praktijk aan huis start, houdt Abraham zich professioneel bezig met ruimte- en bouwakoestiek. Hij richt een eigen bureau op in 1962. De naam Sonorex die hij hiervoor kiest, wordt al snel omgedoopt naar A. Melzer M.Sc. (acoustics) – Raadgevend Ingenieur. Naast het werk in haar eigen praktijk, gaat Ruzia haar man helpen in hun nieuwe bedrijfje.

Hij heeft de passie voor akoestiek, zij het talent om te verbinden
Waar Abraham creatief is, enorm veel technische kennis heeft, maar het liefst alleen werkt, voegt zijn vrouw het menselijke element toe. De rapporten uit die tijd laten haar aandeel hierin duidelijk zien. En het zijn haar verbindende kwaliteiten die er in belangrijke mate aan bijdragen dat het bedrijf in de volgende jaren uitbreidt met zes medewerkers. In feite wordt Ruzia de spilfiguur binnen het raadgevend ingenieursbureau in akoestiek. Als het bureau in 1972 te koop wordt aangeboden aan Müller-BBM, werkt er een hecht team. De voorbereiding voor de geboorte van Melzer & Partners bv is voltooid en hier waren zowel de technische inbreng van Abraham als de positieve menselijke inbreng van Ruzia voor nodig. Er ligt, zoals gezegd, een goede basis waarmee Alexander von Meier aan de slag kan.

Krantenartikel