Het prille begin van M+P – 2. Alexander von Meier, directeur van het eerste uur (23/50)
Toen Dr. Alexander von Meier, Alex voor de collega’s van M+P, begin jaren 70 terugkeerde vanuit Zuid-Afrika, was hij klaar om zijn akoestische opleiding en opgedane werkervaring in te zetten in de Europese geluidsbranche. Via zijn oud-professor Dr. Cremer kwam hij tijdens het International Congress on Acoustics in Budapest in contact met Müller-BBM, waar ze onder de indruk waren van zijn kennis en ervaring. Zozeer zelfs dat ze, toen ze een meerderheid van de aandelen van het Nederlandse bureau A. Melzer M.Sc. in oktober 1972 overnamen, zonder aarzeling Alex aanstelden als directeur om de zaken in Amstelveen te gaan regelen.
“Het was een uitdaging die ik graag wilde aangaan, mits ik ook deel mocht uitmaken van het financiële verhaal. Ik ben ingestapt met een minderheidsbelang van 25% van de aandelen, maar mét vetorecht. Müller-BBM had de overige 75% van de aandelen in handen. Na een periode van 3 maanden bij Müller-BBM, waarin ik heel intensief de Nederlandse taal en de nodige zaken over bedrijfsvoering leerde, was ik klaar om de klanten van Abraham Melzer over te nemen.”
Wat maakt voor ons een goede directeur?
Een directeur van M+P is eerst en vooral een adviseur die verknocht is aan de inhoud van het vak. Iemand die akoestiek en techniek ademt. De managementtaken zijn ook belangrijk, maar nemen slechts een gedeelte van de tijd in beslag en worden bij voorkeur verdeeld. M+P kiest bewust voor een directeur die zich ook bezighoudt met inhoudelijke projecten. Deze trend is overtuigend gezet door directeur van het eerste uur Alexander von Meier. Hij snapte techniek, deed niets liever dan pionieren en hij kon bovendien als de beste netwerken met diverse stakeholders. Hij had overal contacten en wist die ook te gebruiken. Alex ging bijvoorbeeld persoonlijk met een stukje proefasfalt naar het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) om daar duidelijk te maken dat je best vooral de bron aanpakt als je geluidsoverlast wilt voorkomen. Op zijn beurt werd Alex vaak uitgenodigd om mee te denken over regelgeving omtrent geluid.
“Naast het werken met de bestaande klanten, had ik plannen om advies te gaan geven aan de regering. Ik zag dat mijn oude studiegenoten ook goede contacten hadden met de Duitse regering en een Duitse geluidshinderwet mochten uitwerken. Ook in Nederland was in die tijd geluidshinder een veelbesproken onderwerp en dat vond ik heel interessant.”
Het DNA van M+P
M+P heeft een bedrijfscultuur die wordt gekenmerkt door een beperkte hiërarchie. Allerlei mooie dingen komen hier op een dynamische manier tot stand. We leggen een verbinding tussen de praktijk, milieuvragen en (opkomende) wetgeving. Om tot oplossingen te komen die bijdragen aan een beter leefmilieu, combineren we onze nieuwsgierigheid en interesse in hoe iets werkt met een praktische instelling.
Alex heeft ons hiervan van 1972 tot 1996 een goed voorbeeld gesteld. Nu rijst de vraag: is dit M+P-DNA spontaan ontstaan omdat wij techneuten hier toevallig allemaal gelijksoortige ideeën over hebben? Of lag het bij de start van M+P al vast en heeft Alex hier bewust handen en voeten aan gegeven?
“Het was een wisselwerking. Zonder mijn initiatieven was het niet gelukt, maar het was ook niet gelukt zonder de medewerkers. Bij sollicitatiegesprekken heeft dit vast een rol gespeeld, maar niet bewust. Ik denk dat de medewerkers die bij ons pasten niet voor niets werden aangetrokken door onze manier van werken. Ik wil graag nóg een belangrijk kenmerk van ons DNA noemen: gezellig samenzijn en feestvieren. Wat mij betreft hoort dat er helemaal bij en dat hebben we dan ook uitgebreid gedaan!”
Nog steeds betrokken
In 1996, na 24 jaar directeur van M+P te zijn geweest, heeft Alex zijn directietaken neergelegd en plaatsgemaakt voor de volgende generatie. Zoals hij het vaak zei: “Je moet jongeren niet in de weg zitten.” Maar dat betekende niet dat er geen contact meer was. Collega’s die in Sperenberg - vlakbij zijn nieuwe woonplaats in de buurt van Berlijn - aan een project werkten waren van harte welkom voor een kop koffie. En hij heeft zijn gezicht hier nog regelmatig laten zien. De laatste keer was tijdens de barbecue ter ere van het 45-jarig bestaan van M+P. Nog steeds stuurt hij ieder jaar op 1 oktober een kaart met daarop: “Proficiat, kennen jullie mij nog?”
Verbondenheid van een groep ‘eigenwijze ingenieurs’
Ook bij de volgende generaties directeuren is hetzelfde DNA vastgesteld. Bij Chris Nierop, Gijsjan van Blokland, en bij de huidige directeuren Ard Kuijpers, Jan Hooghwerff en Theodoor Höngens, die de directietaken hebben verdeeld. Door de jaren heen is M+P uitgegroeid tot een gezond bedrijf met 35 medewerkers. Elke adviseur heeft een eigen netwerk waaruit opdrachten binnenkomen. Maar om een technisch bedrijf als het onze succesvol te houden, moet je niet alleen opdrachten binnenhalen, maar ook vooruitkijken. We stoppen bewust veel tijd en energie in thema’s en projecten van de toekomst, zodat we daar al expertise in hebben opgebouwd nog vóórdat de markt erom vraagt. We zijn en blijven tenslotte pioniers!