Drops on leaf

Vochtgehalte bouwconstructie beïnvloedt geluidsisolatie

Het vochtgehalte van bouwmaterialen heeft een aanzienlijke invloed op de geluidsisolatie. Belangrijk om te weten bij de beoordeling van de geluidsisolatie bij laboratoriummetingen of bij metingen bij de oplevering van gebouwen.

Waarom is het vochtgehalte relevant?

Het Fraunhofer-institut en de universiteit Stuttgart hebben onderzoek gedaan naar de geluidsisolatie van bouwmaterialen afhankelijk van het vochtgehalte. Interessant omdat metingen in verschillende omstandigheden gebeuren. In laboratoriumsituaties bij het vaststellen van de constructie-eigenschappen (geconditioneerd) en ook in de praktijk, bij oplevering van gebouwen (met bouwvocht) of achteraf bij klachten. Als de vochtigheid van de bouwconstructie invloed heeft op de geluidsisolatie is het goed daar rekening mee te houden bij de beoordeling.

Invloedsfactoren geluidsisolatie

Het vochtgehalte heeft niet allen vanwege de massa die het toevoegt aan een bouwconstructie invloed op de geluidsisolatie. Het vochtgehalte heeft ook invloed op de samenstelling en daarmee op bijvoorbeeld de buigstijfheid en verliesfactor. Al met al is een effect van enkele dB's te verwachten.