SBR logo

Praktisch toepassen van het bouwbesluit 2012 bij verbouwen, renoveren of transformeren van vastgoed

Op 15 november woonde ik de bijeenkomst van SBR bij over de praktische toepassing van het Bouwbesluit 2012 in verbouw situaties. Deze situaties komen steeds vaker voor, zowel bij het verbouwen van bestaande functie, maar ook bij transformatie van bijvoorbeeld kantoorgebouwen naar woningbouw.

Tijdens de presentatie van Aldo de Jong (SBR) zijn diverse praktijkvoorbeelden gepasseerd van kleine en grote verbouwingen en transformaties. Nuttig en leuk om te horen.

Terugdenkend aan de bijeenkomst blijft bij mij het gevoel hangen dat de wetgever de lat bij verbouwingen wel erg laag legt. In veel gevallen kun je namelijk terug vallen op het niveau bestaande bouw, als er al eisen zijn. Een voorbeeld van dat laatste is het ontberen van geluidseisen bij verbouwingen. Er spreekt uit het Bouwbesluit 2012 voor verbouwingen nauwelijks ambitie voor kwalitatief goede (woning)bouw.

Die ambitie moet dus komen van de gebouweigenaren en geregeld worden in het privaatrechtelijke domein. En dat vraagt om goed gespecificeerde, praktisch haalbare eisen bij verbouwingen en zeker bij transformaties. En het vraagt om goede vraagspecificaties naar aannemers. Het zou jammer zijn als er door de nieuwe regelgeving zo goed als nieuwe woningen worden opgeleverd met een kwaliteit die past bij jaren 60 kantoorgebouwen.