Lindostraat 4

Een frisse kijk op akoestiek in scholen

Zonder goede akoestiek geen goede school. In schoolgebouwen is een goede akoestiek essentieel voor een tevreden leerling en docent. Als dit niet goed is geregeld zal de kwaliteit van het onderwijs hier direct onder te lijden hebben. Met het Programma van Eisen Frisse scholen is, terecht, een traject ingeslagen om de kwaliteit van het binnenmilieu van scholen te verbeteren. 

Vroeger zagen de schoolgebouwen er heel anders uit. Een school had lange gangen met tegels op de vloer, tegels tegen de wanden en een hoog gestuct plafond. Tijdens de lesuren liepen er geen mensen in de gang, laat staan dat er individueel werd lesgegeven of dat er flexplekken aanwezig waren. De klaslokalen waren hoog om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van het daglicht. Bovendien zorgde het grotere volume voor een constantere luchtkwaliteit en temperatuur. De akoestiek leverde geen problemen op met een overzichtelijke lessituatie met één docent voorin, een goed absorberend plafond en stevige muren tussen de lokalen. 

Veranderd onderwijs

Het onderwijs is veranderd. Binnen een opleiding kan je kiezen voor verschillende richtingen wat tot gevolg heeft dat er tijdens een lesdag veel meer gewisseld moet worden tussen lokalen. Ook staat de individuele ontwikkeling van de leerling veel meer centraal. Leerlingen krijgen persoonlijke instructies in een open leeromgeving en hun takenpakket is afgestemd op hun persoonlijke niveau. En waar laat je al die leerlingen? Leerlingen zullen altijd gepaard gaan met enige geluidsproductie. Hierover moet je nadenken bij het ontwerp en de inrichting van de school. 

Veranderde hulpmiddelen

Het oude krijtboard is vervangen door een digiboard dat in staat is om filmpjes met geluid af te kunnen spelen. Bovendien zijn zelfs in de peuterklassen al computers te vinden met de bijbehorende extra geluiden en gezoem.