Woonboten Amsterdam

Duidelijkheid over geluid bij ‘ligplaatsen van woonschepen’

Ligplaatsen van woonboten, arken of woonschepen zijn al lang een bron van onduidelijkheid binnen de geluidwetgeving: zijn ze nu wel of niet geluidsgevoelig. Met de recente aanpassingen van de Wet Milieubeheer en Wet Geluidhinder is daar per 1 juli 2012 duidelijkheid in gekomen. Een ligplaats voor woonschepen wordt als geluidsgevoelig aangemerkt als die is aangewezen in het bestemmingsplan. Feitelijk dezelfde praktijk als bij standplaatsen voor woonwagens.

Bestaande situatie hebben overgangsrecht

Toetsing Wet geluidhinder niet nodig

Voor bestaande situaties is er overgangsrecht. Dit om te voorkomen dat de wijziging van het ene juridische instrument (verordening) naar het andere (bestemmingsplan) wordt overgeheveld. Het overgangsrecht is van toepassing voor een ligplaats die ´in een gemeentelijke verordening is aangewezen´ (art 4 Besluit geluidhinder). Toetsing van geluid vanwege wegverkeer, railverkeer of een gezoneerd industrieterrein is bij eerste opname in het bestemmingsplan tot 1 juli 2022 niet nodig.

In het kader van een goede ruimtelijke ordening adviseren wij alsnog om de geluidsbelasting te beoordelen, zeker omdat woonschepen vanwege de lichte bouw vaak beperkte mogelijkheden hebben voor een goede geluidswering.

Het is overigens nog steeds mogelijk om bij gemeentelijke verordening een ligplaats voor een woonschip aan te wijzen, zonder dat daarvoor aanwijzing in het bestemmingsplan nodig is. In dat geval is er geen bescherming tegen geluid.

Opletten bij nabijgelegen bedrijfsactiviteiten

Als er dicht bij de ligplaatsen bedrijven zijn gelegen kunnen deze worden beperkt in hun bedrijfsactiviteiten als gevolg van het bestemmen van de ligplaatsen. Deze zijn immers geluidsgevoelig. De overgangstermijn alvorens de geluidsbelasting vanwege de bedrijfsactiviteiten moet voldoen aan de grenswaarden is drie jaar (1 juli 2015). Dit betekent dat op dat moment de geluidsbelasting bij de ligplaatsen moet voldoen aan de vergunde waarde (Wet milieubeheer) danwel de waarde uit het Activiteitenbesluit (BARIM). Praktisch gezien kan dit betekenen dat het in het bestemmingsplan opnemen van een ligplaats die al jaren bestaat leidt tot een forse overschrijding van de grenswaarden uit de Wet Milieubeheer (Activiteitenbesluit). In dat geval moeten de bedrijfsactiviteiten worden aangepast of zijn maatregelen nodig, zoals geluidsschermen of aanschaf van ander materieel of machines. Tot nu toe werd in het kader van de Wet milieubeheer wel rekening gehouden met woonschepen (“daar waar zich gedurende langere tijd mensen kunnen ophouden”), maar was het bevoegd gezag vrij in het vaststellen van grenswaarden (“enige bescherming”).

Nieuwe situaties

Bij nieuwe situaties is toetsing van de geluidsbelasting aan de grenswaarden uit de Wet Geluidhinder uiteraard wel nodig. Bij overschrijding van de grenswaarde is een minder vergaande ontheffing mogelijk dan bij woningen. De reden daarvoor is dat, vanwege de lichte bouw, woonschepen vaak beperkte mogelijkheden hebben voor een goede geluidswering.