Bert Peeters, toetsenist

M+P’ers en hun muziek (47/50)

Een groot aantal collega’s heeft muziek als hobby. Ze bespelen een of meerdere instrumenten, of houden zich in hun vrije tijd bezig met zingen. Dat geeft te denken: is er een link tussen onze professionele interesse in geluid en muziek? Bert Peeters, senior adviseur én ervaren pianist/toetsenist, vertelt over de raakvlakken die hij ziet en over wat zijn hobby hem in zijn werk heeft gebracht.

Natuurkunde + muziek = akoestiek
Bert maakt zijn hele leven al muziek. Toen hij natuurkunde ging studeren, deed hij dat niet met de gedachte om die muziek te combineren met zijn studie. Maar toen hij de mogelijkheid kreeg om vakken te kiezen die met muziek en geluid te maken hadden, stuurde zijn voorliefde hem toch als vanzelf in de richting van akoestiek. En daarin is hij ook afgestudeerd. Op zoek naar een baan zocht hij contact met akoestische ingenieursbureaus. “Met Peutz bijvoorbeeld”, vertelt Bert. “Via mijn opleiding ben ik daar eens op excursie geweest. Hun akoestisch laboratorium en projecten rond zaalakoestiek waren heel interessant. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd bij M+P en ik werk hier nog steeds, maar met een heel ander soort geluid: verkeerslawaai. Ook dat blijkt een leuk en interessant geluidsonderwerp te zijn.”
Desondanks hebben zaal- en muziekakoestiek nog steeds een plekje in zijn hart. “Als ik een akoestisch congres bezoek en er staat iets over op het programma, dan ga ik altijd stiekem even kijken. Want dat vind ik toch wel leuk, als het zo voorbij komt.”

Jammen met andere congresbezoekers
Op deze congressen ontmoet Bert – en dit is waarschijnlijk toch iets meer dan toeval – vaak andere muzikanten. Het onderwerp ‘muziek’ is dan wel een mooie ijsbreker. “Allerlei mensen uit heel Europa zijn daar verzameld, en na een dag stilzitten en luisteren vinden die het leuk om te kijken wat er ’s avonds voor hen wordt georganiseerd. Soms staan er instrumenten klaar en dan mag iedereen die dat wil meespelen. Best eng, maar ik heb het wel eens gedurfd”, grijnst Bert. “En als je dan bij een volgend congres iemand herkent waarmee je op het podium stond, zeg je: Wacht eens even, wij hebben samen muziek gemaakt. Of: Bij de volgende jamsessie melden we ons samen aan!”

Goed voor je social skills
We kunnen er niet om heen, de wereld van M+P kent veel ‘nerds’. Daar herkent Bert zich wel in: “De techniek van een synthesizer boeit me enorm. Als ik muziek maak, dan geniet ik van alle knopjes en zit ik daar aan te draaien en te peuteren tot die ene klank, dat kerkorgel of dat strijkorkest precies klinkt zoals ik het wil.”
Toch lijkt deze term niet helemaal te passen bij iemand die klassiek, jazz- en rockmuziek speelt in bands en orkesten. “Vroeger was ik wel een heel verlegen manneke”, geeft Bert toe. “Ik begeleidde een koortje van 6 dames die minstens 10 jaar ouder waren dan ik en vond het heel spannend om hen te vertellen wat ze wel of niet goed zongen. Inmiddels begeleid ik als pianist al ruim 25 jaar een groot koor in Weert, the Streetsingers. Een repetitie overnemen van de dirigent gaat tegenwoordig prima. Ik moest wel een drempel over, want bij muziek laat je letterlijk jezelf horen en dat maakt je kwetsbaar. Maar dat iets spannend is, wil niet zeggen dat je het niet moet doen.

Toetsen


Dankzij mijn hobby heb ik geleerd dat ik veel goeds heb bij te dragen en dat mijn mening dingen kan verbeteren. Ik heb me belangrijke ‘soft skills’ eigen gemaakt en zelfvertrouwen ontwikkeld. In mijn werk bij M+P heb ik er elke dag profijt van dat ik niet alleen verstand heb van geluid, maar dat ik ook dingen kan uitleggen. Nu kan ik presentaties geven op congressen en een vergadering leiden, en durf ik voor een groep te vertellen hoe ik erover denk. Wat dat laatste betreft heb ik ook van mijn vrouw veel geleerd. Een kort antwoord op haar vragen is zelden genoeg, ze hoort altijd graag mijn uitgebreide mening. Zo te leren communiceren heeft me geholpen in mijn werk. We zijn hier tenslotte adviseurs die niet alleen met getallen en formules, maar ook met mensen werken.