Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: is het wat?
Stille wegdekken om het geluid van verkeer te reduceren kennen we inmiddels. Zijn er nog nieuwe innovaties tegen verkeersgeluid? Ja! De laatste tijd is de diffractor als geluidmaatregel in het nieuws. Wij doen onderzoek naar het effect van de diffractor. In september is er een omvangrijke meetcampagne geweest op de rondweg bij Hummelo, waar een experiment loopt met verschillende diffractoren. En er zijn meer experimenten gepland.
Een diffractor is een betonnen constructie met holtes die parallel aan het wegdek lopen (resonatoren), waardoor geluid geabsorbeerd wordt en geluidsgolven naar boven worden gericht. Hetzelfde concept wordt ook wel aangeduid als geluidsgoot of geluidafbuiger. Het is een innovatie uit de koker van Ysbrand Wijnand van de TU Twente, die vanuit 4Silence wordt doorontwikkeld en toegepast. Als het werkt, belooft het een succesvolle aanvulling te worden op de huidige mogelijkheden voor geluidreducerende maatregelen. De diffractor werkt aanvullend op andere maatregelen en kan 'getuned' worden voor specifieke geluidbronnen en situaties.
M+P heeft een slimme onderzoeksopzet bedacht om de werking van de diffractor nauwkeurig te kunnen bepalen. Essentieel is dat goed gekeken wordt naar de richtingsafhankelijkheid van het effect en het effect op grotere afstand van de bron. Omdat het een sterk spectraal effect is (dus verschillend voor verschillende frequenties, toonhoogten) is het belangrijk om om de metingen 'smalbandig' te doen. Voor de metingen op 13 september 2013 was veel belangstelling. Omroep Gelderland heeft opnames gemaakt die via de website van Omroep Gelderland te horen en te zien zijn.
Voor de resultaten van het experiment is veel interesse. Op 2 oktober worden ze gepresenteerd. Verschillende gemeenten en provincies hebben belangstelling voor de diffractoren. Ook Rijkswaterstaat denkt na over toepassingsmogelijkheden.