de beste band Jan 1

Verklaring “Gebruik van de Beste Banden” getekend

Wij hebben de ‘Verklaring Gebruik van de Beste Banden’ ondertekend. Deze verklaring past goed bij ons. Enerzijds omdat een dergelijke verklaring past bij onze visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Anderzijds omdat auto’s, banden, milieu en veiligheid al decennia tot onze onderzoeksvelden behoren.

Met het ondertekenen van de verklaring "Gebruik van de Beste Banden" verklaren wij dat wij

  • Er alles aan doen om het eigen wagenpark te laten rijden op de beste banden;
  • De bandenspanning van het wagenpark ten minste elke twee maanden controleren;
  • Het gebruik van betere banden bij personeel en ander partijen promoten.

Onderdeel van de verklaring is dat we medewerkers en publiek regelmatig (minimaal om de twee jaar) op de hoogte houden van de voortgang.

Voortgang

Met een symbolische bandenspanningscheck aan één van onze bedrijfsvoertuigen heeft directielid Jan Hooghwerff de verklaring kracht bijgezet. We doen veel onderzoek aan het geluid, de rolweerstand en de grip van band/wegdek combinaties. Vaak gebeurt dit via metingen met speciale meetbanden, gemonteerd op speciale meettrailers. Bandenspanning is daarbij natuurlijk cruciaal en onderdeel van het strenge meetprotocol. Maar ook bij onze bedrijfsvoertuigen controleren wij de banden regelmatig op schade en slijtage en checken we de bandenspanning en passen die zo nodig aan als er een extra zware lading meegenomen moet worden. Eind oktober gaat de wintertijd in en wisselen ook wij de zomerbanden naar winterbanden. Bij aanschaf van deze banden zijn uiteraard de labelwaarden en andere prestaties gecheckt. Milieu, veiligheid en kostenbesparing gaan hier immers hand in hand. Discussies over (privé)banden zijn bij ons regelmatig onderwerp van gesprek. Het bandenbewustzijn onder de medewerkers is hoog. Wij houden u op de hoogte van de voortgang. En … laat goed voorbeeld, goed volgen.

Campagne Kies de Beste Band

De verklaring is onderdeel van de campagne “Kies de Beste Band” (www.kiesdebesteband.nl/ en www.betere-banden-nu.nl). Deze campagne is een initiatief van diverse partners, waaronder Ministerie van Infrastructuur en Milieu, ANWB, BOVAG, RAI en VACO en heeft diverse ambassadeurs, zoals RDW en stichting Natuur en Milieu. De Campagne is bedoeld om de bewustwording van het belang van de best mogelijke banden te verhogen. De ambitie is om het gebruik van de beste banden te versnellen en de potentiële voordelen versneld binnen te halen.

Waarom zijn banden belangrijk?

Banden zijn het enige contact van de auto met de weg en bepalen voor een groot deel de prestaties van het voertuig. Veel mensen herkennen dit uit de Formule 1 waar alles draait om bandenstrategie met Ultra Softs, regenbanden en dergelijke. Op kleinere schaal geldt dit ook voor onze eigen voertuigen. Door te kiezen voor betere én goed opgepompte banden rijd je veiliger, zuiniger en stiller. Op alle nieuwe autobanden zit het Europese bandenlabel. Hiermee kun je de grip, de brandstofefficiëntie en het afrolgeluid van banden vergelijken. De financiële baten van betere banden kunnen enkele honderden euro’s per voertuig bedragen en gemakkelijk de aanschafkosten van banden overstijgen.