Winterband sneeuwvlok

Wintertijd: winterbanden of 4-seizoenenbanden?

Bandenwisselweken: tijd voor winterbanden; Zondag 29 oktober 2017 is de wintertijd ingegaan. Tegelijkertijd zijn de bandenwisselweken en de campagne "kies-de-beste-band" van start gegaan.

Bandenwisselweken

Bij ruim 90% van de lease auto's worden in deze weken de zomerbanden gewisseld voor de winterbanden. Particuliere rijders wisselen beduidend minder. Zou voor hen de 4-seizoenenband een oplossing zijn?

4-seizoenenband

4-seizoenen banden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden. In de zomer presteren ze beter dan winterbanden, maar niet zo goed als zomerbanden. In de winter presteren ze beter dan zomerbanden, maar niet zo goed als winterbanden. Jarenlang kregen deze banden weinig aandacht, omdat ze eigenlijk nergens optimaal presteerden. Recentelijk is een aantal nieuwe 4-seizoenenbanden ontwikkeld die in onafhankelijke testen veel beter presteren en een redelijk alternatief lijken voor de Nederlandse particulier, die “weinig kilometers” rijdt in een “gematigd zeeklimaat”. (https://www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/bandentests). Wettelijk gezien worden 4-seizoenenbanden ook in Duitsland en Oostenrijk erkend als winterband, zolang zij voorzien zijn van het sneeuwvlok-in-berg symbool. Dit staat op de meeste 4-seizoenen banden. Een markering met (alleen) M+S is hiervoor niet genoeg.

Particulieren wisselen minder

Bij particuliere auto’s worden minder vaak banden gewisseld. Sommigen rijden ‘s winters door op de zomerbanden. Anderen rijden juist het hele jaar door op winterbanden. Iedereen kent natuurlijk de discussies op verjaardagen en op internet. Als redenen worden onder andere genoemd: het gedoe en de kosten van wisselen en opslag, de relatief hoge investering ten opzichte van de waarde van de auto, milde Nederlandse winters en de mogelijkheid om de auto te laten staan op winterse dagen, de lage kilometrages en het ontbreken van wintersport bestemming.

M+P wagenpark

Wij hebben de ‘Verklaring Gebruik van de Beste Banden’ ondertekend. Concreet betekent dit dat wij de komende weken de winterbanden weer op de bedrijfsvoertuigen gaan monteren. Bij de medewerkers is het beeld gespreid en zijn alle mogelijkheden voorhanden. Sommigen wisselen naar winterbanden, anderen houden de zomer- dan wel winterbanden. En er is sinds kort ook een aantal collega’s met 4-seizoenenbanden. Dit zal aardig wat stof voor discussie opleveren. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.