Geluidgegevens en software voor windturbines in de CVGG en het Geluidregister
De Centrale Voorziening Geluidgegevens (CVGG) verzamelt geluidgegevens van weg, spoor, industrie, windturbines, luchtvaart en schiet- en springterreinen verzameld en stelt deze digtaal ter beschikking. De CVGG fungeert daarbij als het Geluidregister voor de Omgevingswet.
Het ministerie van IenW vroeg ons om te ondersteunen bij het verzamelen van de correcte gegevens voor windturbines dit register. We ontwikkelden daarvoor een plan van aanpak. We maakten een grootschalig en efficiënt model en rekenmethode om de geluidgegevens voor voor alle relevante windturbines in Nederland te genereren met behulp van data mashup. Momenteel bouwen we aan de software om deze gegevens in de CVGG te krijgen. Samen met Geodan breiden we de Bevoegd Gezag Module uit, zodat deze gegevens gecontroleerd en aangevuld kunnen worden. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we onze expertise in geluid en softwareontwikkeling combineren.
De klantvraag
Volgens de Omgevingswet zijn bevoegde gezagen verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van geluidsgegevens van windturbines aan het publiek via het Geluidregister. Het ministerie van IenW wilde deze bevoegde gezagen (de bronhouders) ondersteunen bij het eenvoudig en correct invoeren van deze gegevens. Het gaat daarbij om de geluidgegevens van ongeveer 3500 windturbines op land. Maar hoe pak je dat aan?
Data mashup
Wij ontwikkelden een 3D GIS-model van alle windturbines in Nederland, inclusief de nabijgelegen geluidgevoelige gebouwen, bodemtypes en andere relevante gegevens. Dit model werd automatisch gegenereerd door verschillende databronnen, zoals de Atlas Leefomgeving, de BAG, PDOK en het 3D omgevingsmodel Geluid te combineren door gebruik te maken van via web-API’s. Deze techniek heet een 'data mashup'.
Met behulp van onze Python-software berekenden we vervolgens de geluidoverdracht van windturbines naar woningen in heel Nederland. Dit stelde ons in staat om de maximaal toegestane geluidsemissie van elke windturbine te schatten, zelfs zonder exacte emissiegegevens. Deze gegevens leverden we als databestand aan het ministerie.
Deze aanpak biedt verschillende voordelen. Het zorgt ervoor dat we altijd over de meest recente gegevens beschikken, wat cruciaal is in een dynamisch project. Daarnaast minimaliseert het fouten die anders zouden kunnen ontstaan bij handmatige modellering. Deze methode is eerder ook succesvol toegepast voor het Geluidregister spoor.
Software ontwikkeling
Nadat de geluidsgegevens waren opgeleverd, rees de vraag hoe het ministerie het bevoegd gezag verder kon ondersteunen bij het invoeren van deze gegevens in het Geluidregister/CVGG. Het was logisch om daarvoor de samenwerking te zoeken met het Register Externe Veiligheidsriciso's (REV). Voor het beheren van de gegevens over externe veiligheid van de windtrubines gebruiken de bronhouders de Bevoegd Gezag Module. Het was efficiënt om die uit te breiden om ook de geluidgegevens te beheren.
Samen met Geodan ontwierpen we de software en we zijn nu samen bezig met de bouw ervan. Geodan ontwikkelt de gebruikersinterface, terwijl wij de backend ontwikkelen, inclusief de database en web-API. Deze combinatie maakt het mogelijk om windturbinegegevens te exporteren naar het CVGG.
Bruggen bouwen
“Het is fijn dat jullie veel kennis hebben van geluid én software kunnen bouwen,” horen we vaak van onze klanten. We worden vaak benaderd vanwege onze expertise in geluid en trillingen, maar softwareontwikkeling hoort ook echt bij ons. In veel projecten slaan we een brug tussen geluidsexperts, data-analisten en softwareontwikkelaars. Omdat we de taal van al deze disciplines spreken, kunnen we samen met hen mooie oplossingen realiseren.
Ben je op zoek naar een bruggenbouwer? Neem dan gerust contact met ons op.