Softwareontwikkeling – Op het spoor van GeluidRegister 2 (10/50)
Een vergulde projectleider, een forse uitdaging die tot verrassing van de opdrachtgever snel is opgelost en een trotse senior adviseur van M+P. We spreken hier over het project voor ProRail dat in 2020 in samenwerking met ICT-partners InTraffic, Tensing en Ordina is gestart om een nieuwe softwareapplicatie te ontwikkelen. Enthousiast geeft Ard Kuijpers uitleg over ‘GeluidRegister 2’, een systeem dat de geluidscapaciteit van het complete Nederlandse spoorwegnet gaat managen.
Samenwerking ProRail
In 2009, toen Ard daar was gedetacheerd, werd bij ProRail al gewerkt aan het optuigen van een systeem dat alle gegevens over geluidswallen, type treinen, snelheden, perrons etcetera bij elkaar zou brengen in één rekenmodel. “ProRail liet eigen software ontwikkelen om de geluidsproductie te berekenen”, vertelt Ard. “Destijds had M+P niet de goede papieren om in te schrijven op die opdracht, maar we mochten wel meedenken en testen. En omdat ProRail jaarlijks moet aantonen dat het geluidsniveau niet over de plafondwaarde gaat – veranderende dienstregelingen, andere treinen die worden ingezet, nieuwe trajecten enzovoorts – kregen wij de opdracht om ieder jaar opnieuw dit rekenmodel te maken.”
Virtueel Akoestisch Adviseur
Het was een gigantische klus om alle gegevens handmatig te verwerken. Dat moet je niet willen als je het ook kunt automatiseren, vond Ard. “In 2011 hadden we dus zelf het complete Nederlandse spoormodel virtueel nagebouwd. Met zo’n 60.000 referentiepunten, 40.000 stukken spoor, een paar duizend geluidsschermen, perrons, overkappingen en bruggen. Dit model was een digitale versie van de werkelijkheid: een ‘Digital Twin’ die steeds eenvoudig kon worden aangepast. En met de software die op deze digitale wereld werd losgelaten, werd een Virtueel Akoestisch Adviseur, een VAA, gecreëerd.”
Rekenwerk voor GeluidRegister 2
Toen ProRail eind 2019 plannen had om de inmiddels verouderde technologie te vervangen en M+P vroeg om het rekengedeelte voor onze rekening te nemen, hadden wij met de VAA dus al veel ervaring opgebouwd. De samenwerking onder leiding van InTraffic met een aantal andere partners voor GeluidRegister 2 startte in de zomer van 2020. “In het specialistische rekenwerk, ons projectdeel, lag wat ProRail betreft het grootste risico dat er iets mis zou gaan”, vervolgt Ard. “Maar wij hadden gewoon een goed plan en waren tot verrassing van een tevreden projectleider als eerste klaar. In drie tot vier maanden heb ik samen met collega-adviseurs Erik van Gils en Bert Peeters vanaf de grond een nieuwe rekenmodule opgebouwd. En omdat we op tijd klaar waren en de gebruikerskant goed kennen, hebben we later in het project ook een flink stuk van de ontwikkeling van de gebruikersinterface voor onze rekening genomen.”
Pair Programming en goede communicatie
“Programmeren is een creatief proces, waarbij goede communicatie niet onderschat mag worden. Wij zijn behalve programmeurs natuurlijk ook geluidsspecialisten die zich gemakkelijk kunnen inleven in het gebruiksgemak van de klant. Eigenlijk is het een enorm leuk spelletje, samen bedenken waar de klant het meest mee is geholpen. De methode ‘Pair Programming’ is hiervoor ideaal; de ene zit achter het toetsenbord en de andere kijkt mee, controleert direct en denkt vooruit. En als je dan met drie collega’s in afwisselende teams samenwerkt, dan krijg je nóg meer mee van elkaar. The best of both (three) worlds!”
Nooit nieuwsgierigheid verliezen
Ard vindt het leuk om dingen uit te leggen. Hij heeft na zijn studies zelfs met het idee gespeeld om les te geven. Zover kwam het niet, maar hij probeert nog steeds anderen te interesseren voor wat hij doet en zelf te blijven leren. “Ik wil die nieuwsgierigheid niet verliezen. Ik ben van de vijf jaren-projecten, heb echt afwisseling nodig. Dat ik na 23 jaar nog steeds bij M+P werk, komt doordat ik hier steeds weer met interessante nieuwe projecten kon starten: uitdagend en met een enorme vrijheid voor initiatief. Een blijvende uitdaging is het combineren van mijn werk als senior adviseur met dat van directeur. Deze vrijheid vind je niet zomaar overal, maar ik proefde het direct bij M+P.”