Valerie meet geluid op een balkon

Twee nieuwkomers in het vak aan het woord (13/50)

De een heeft al wat stappen gezet in de wereld van geluidsonderzoek. De ander werkte jarenlang in een heel andere omgeving. Zo komt iedereen bij M+P binnen met een totaal verschillende achtergrond. En toch vallen al die specialismen mooi samen. Als nieuwelingen met een frisse blik zagen Hoi-Suen Batenburg-Choi en Valerie Vos – beiden junior adviseur – dat meteen.

Van chemie naar geluid

Hoi-Suen had een mooie loopbaan in de chemie, maar wilde van richting veranderen. Na een zoektocht kwam ze uit bij M+P. Ze was zich er niet van bewust dat er een wereld van bijvoorbeeld geluid, trillingen en luchtkwaliteit bestond. Daar wilde ze meteen meer van weten. “De diversiteit van dit werk vind ik heel leuk”, vertelt ze enthousiast. “De ene keer zit ik met een aannemer om de tafel voor een bespreking over geluidsschermen aan een provinciale weg, waarbij we namens de bewoners onderzoeken of een groen scherm – voor het zicht en de beleving – voldoende effectief is om de geluidsbelasting te reduceren. De andere keer werk ik samen met een overheidsinstantie voor de optimalisatie van een proces. Of ik buig me over de wettelijke kaders voor het updaten van een handboek.” Bovendien stapte Hoi-Suen op een mooi moment in. “Er speelt heel veel in dit vakgebied door de komst van de Omgevingswet – daar kan ik veel van leren.”

Allemaal nerds

Valerie deed tijdens haar studie al onderzoek naar geluid. Ze is een van de weinigen bij M+P die haar studie aan geluidsperceptie wijdde. Niet zo verwonderlijk dus, dat collega’s haar weten te vinden met specifieke vragen. “Ik vind het heel leuk dat iedereen hier zo gepassioneerd is over het vakgebied – nerdy bijna”, zegt ze lachend. “Uiteindelijk heeft elke collega zijn eigen specialisme. Dat is inspirerend en geeft me energie.” Net als Hoi-Suen vindt Valerie de diversiteit van het werk een groot pluspunt. “Een meting uitvoeren op mooie locaties als de Prinsengracht in Amsterdam, een gymzaal nabouwen om een berekening op los te laten – ik beleef steeds weer nieuwe dingen.”

Samen is typerend

Beiden voelden zich meteen thuis bij M+P. Valerie herinnert zich vooral hoe het pingpongen op kantoor daaraan heeft bijgedragen. “Op een dag had Theodoor pannenkoeken gebakken en daarna begonnen we een pingpongcompetitie. Ik wist niet wat ik zag; bloedfanatiek was iedereen! Nu spelen we elke dag tijdens de lunch samen een potje pingpong.”

Samen is ook het sleutelwoord voor de manier van werken binnen M+P, vinden ze allebei. Hoi-Suen licht toe: “Je krijgt hier heel veel vrijheid om je werk te doen, ook als nieuweling. Het uitgangspunt is dat er meerdere manieren zijn om iets te bereiken; het is aan onszelf om uit te vogelen welke we kiezen. En als je even niet verder komt, is iedereen behulpzaam. Samen komen we altijd tot een oplossing.”