Ronald en Richard, een team aan het werk

Ronald en Richard, een team dat werkt (2/50)

Een 50-jarig werkjubileum heeft bij het 50-jarige M+P nog niemand gevierd. Maar met 38 dienstjaren op de teller ligt Richard Florentinus op dit moment toch wel aan kop. Hij wordt op de hielen gezeten door Ronald Gijsel, die inmiddels ruim 33 jaar zijn talenten inzet voor dit bedrijf. Samen vormen zij één bonk ervaring in de wereld van geluid en trillingen.

In hun lange carrière hebben ze tal van opdrachten samen tot een goed einde gebracht. Zo hebben ze afgelopen zomer een onderzoek gedaan naar de handhaving van de geluidsvoorschriften bij een motorcrossterrein in Zeeland, nadat er klachten waren geweest over geluidsoverlast. Voor Ronald was deze opdracht extra interessant omdat hij daar als kind al ging kijken naar de motorcrosswedstrijden.

Veilig meten
De samenwerking tussen Ronald en Richard gaat goed, ze houden elkaar scherp. Dat moet ook wel, want het uitvoeren van de metingen is niet altijd zo veilig als het lijkt. “Tja, niet iedereen is er blij mee als we komen meten,” vertelt Richard. “Mensen duwen wel eens, of beginnen te schelden. Een heel ander soort risico lopen we als we bijvoorbeeld metingen moeten uitvoeren op daken. Springen van het ene dak naar het andere, of zelfs springen van het ene schip naar het andere. Dat maakt het meten wel spannend en afwisselend.”

Van spannend gesproken
Richard heeft eens het leven gered van zijn collega. Dat was in de tijd dat ze nog met een stropdas om naar een geluidsmeting gingen en een VCA diploma niet verplicht was. Maar het is iets wat Ronald nooit zal vergeten. “We moesten het geluid meten van een drijvende kraan, die op een ponton stond. Volgens de voorschriften droegen we een veiligheidshelm. Maar door de grote klep die erop zat, kon ik niet omhoog kijken. Daardoor zag ik niet dat de kraan net een enorme grijper wilde neerzetten op de plek waar ik stond. Richard kon me nog net op tijd wegtrekken!”

Fijn contact met collega’s en klanten
Gelukkig maar, zo kunnen de twee nog een aantal jaren toevoegen aan de samenwerking met hun collega’s binnen M+P. “Het zijn leuke mensen en er heerst een goede sfeer met een vrijblijvende hiërarchie. We helpen elkaar graag,” aldus Ronald. “En we houden van het contact met onze klanten. Van de oude dame die steeds iets denkt te horen in het appartement beneden haar, en de rijke familie die wil uitzoeken of hun zwembad niet wat stiller kan draaien, tot het grote overslagbedrijf in Europoort Rotterdam,” vult Richard aan. Dat is goed om te horen, want er klinkt nog volop geluid in Nederland.