Miron Melzer en Jan Hooghwerff sept 2023 Tel Aviv

Hoe ging het verder met de familie Melzer? 49/50)

Mede vanwege de goede persoonlijk band die de families Melzer en Von Meier hadden, hielden Abraham en Ruzia nog lang contact met het bedrijf dat ze in 1972 verkochten. Hoe hun verhaal verderging, hoorde Jan Hooghwerff van hun zoon Miron. Een week voordat Hamas op 7 oktober Israël binnenviel, wisselden zij verhalen uit tijdens een etentje in Tel Aviv.

Een nieuw huis in aanbouw in Tel Aviv 
Begin jaren 70 is het druk voor Ruzia, die haar 2 jobs combineert en daarnaast blijft doorstuderen. In 1973, wanneer hun bedrijf al is verkocht, promoveert ze aan de Universiteit van Amsterdam. Intussen wordt er gebouwd aan hun nieuwe huis in Herzlyia, 10 km noordelijk van Tel Aviv, waar Melzer halverwege de jaren 60 met vooruitziende blik een stuk grond heeft gekocht. Ze volgen de bouw in Israël goed, maar tot het huis klaar is, verblijven ze veel in Nederland.

 

Ruzia promoveert aan de Universiteit van Amsterdam 1973


Melzer & Partners in Israël  
Het is inmiddels 1974 en eens gesetteld in Herzlyia, gaat Abraham weer op zoek naar nieuwe opdrachten op het voor hem zo vertrouwde terrein van ruimteakoestiek. Hij werkt onder de nieuwe naam van het bedrijf dat hij in Nederland heeft verkocht, hoewel we nergens een officiële registratie van de naam Melzer & Partners in Israël kunnen terugvinden. Je zou kunnen zeggen dat Melzer & Partners bv een onofficieel broertje heeft in Israël.
Ruzia start opnieuw een praktijk aan huis voor kinderpsychologie en blijft daarnaast een belangrijke rol spelen in het bedrijf van haar man. In 1975 wordt zoon Miron geboren, een lang gekoesterde wens van Ruzia. Abraham gaat steeds meer zijn eigen weg en geniet van de grote internationale projecten in de concertzaalakoestiek, waar zijn naam inmiddels goed is doorgebroken.

Een nieuw hoofdstuk
In 1981 gaan Ruzia en Abraham uit elkaar. Twee jaar later richt Ruzia onder de naam Mem & Gimel - dit zijn de letters m en g van het Hebreeuwse alfabet - samen met de jonge ingenieur Shimon Gruenbaum formeel een nieuw bureau op. Shimon was al sinds 1978 bij het Israëlische Melzer & Partners in dienst. Als het nodig is werkt Abraham met hen samen, maar het liefst van al werkt hij alleen. Het nieuw opgerichte bureau, dat later haar officiële naam wijzigt in M.G. Acoustical Consultants Ltd., bestaat nog steeds; vandaag de dag is dit nieuwe ‘broertje’ van M+P het grootste en meest toonaangevende bedrijf in de akoestiek in Israël.

De nieuwe samenwerking tussen Ruzia en Shimon bestaat nog maar 4 jaar als Ruzia, slechts 48 oud, onverwachts overlijdt aan een hartstilstand. Miron is dan 12 jaar oud en gaat bij zijn vader wonen. Hun beider leven verandert drastisch. Vader neemt Miron mee in zijn reizen over de wereld, waar ze aan tafel zitten met beroemde musici en architecten. Dat is spannend in het begin, maar na een tijdje wordt het saai voor de tiener, die het idee krijgt dat hij meer tijd in de metro van Parijs en Londen doorbrengt dan thuis met vrienden. Zodra hij de leeftijd ervoor heeft gaat Miron in dienst en daarna gaat hij op zichzelf wonen. Zijn keuze om vervolgens economie te gaan studeren, kan zijn vader maar moeilijk begrijpen. Voor Abraham bestaat er namelijk slechts één waardevolle studie, en dat is fysica. Maar Miron slaat zijn eigen weg in, die hem uiteindelijk leidt naar twee bestemmingen: de effectenbeurs en de wereld van vastgoed en projectontwikkeling.


Wohl Centre, project van A.M. in Tel Aviv in 2005

Een bijzondere erfenis
Tot op zeer hoge leeftijd was Melzer als adviseur betrokken bij de akoestiek van ‘s werelds grootste concertzalen, theaters en synagogen, zoals Salle Pleyel in Parijs, Hollywood Bowl in Californië en Carnegie Hall in New York. Na zijn 80e viel het reizen hem zwaar, maar zijn werk bleef zijn leven. Miron beschrijft zijn vader als hoogbegaafd, ondernemend en verbaal erg sterk, hoewel de dagelijkse communicatie met hem niet altijd gemakkelijk was. Het was vooral zijn moeder, die bedrijfsmatig sterker was, die heeft gezorgd voor hun zakelijk succes.

Na de dood van Abraham Melzer in 2019 rest Miron een bijzondere erfenis, bestaande uit een grote verzameling boeken, kunst en allerlei specialistische akoestische meetapparatuur van B&K. Een erfenis uit een heel andere wereld dan de zijne, die het leven vertelt van een veelkleurige man die niet in vakjes of in een bedrijfscultuur paste, maar die respect en naam heeft verworven in de specifieke internationale wereld van de concertzaalakoestiek. De man die samen met zijn vrouw in 1962 de eerste steen legde voor het huidige M+P.